Column: "LIEVE LOUIS"

15 maart 2015 8:00


Mij is gevraagd om een column te schrijven op deze mooie en vernieuwde website van Eerbeekse Boys.Een beetje afhankelijk van de tijd en de opborrelende inspiratie zal ik periodiek proberen een stukje te plaatsen. Inhoudelijk zal het veelal gaan over voetbalgerelateerde zaken in de breedste zin des woord, zowel nationaal, internationaal als regionaal en met name natuurlijk over onze mooie club Eerbeekse Boys. U kunt er van uit gaan dat het over het algemeen inhoudelijk niet te serieus zal zijn en u de meeste verhalen dus met een korreltje zout kunt nemen.
Geïnspireerd door de titel "Lieve Marianne" van de column van Peter Heerschop die hij wekelijks in het programma van Edwin Evers op radio 538 ten gehore brengt zal deze column "Lieve Louis" gaan heten. Veel leesplezier!!!!!
p.s. Eventuele tekstuele of grammaticale fouten zijn geheel te wijten aan mijn onuitputtelijke ├ę doch onbetrouwbare inspiratiebron ook wel Chardonnay genoemd.

Lieve Louis, (deel 1)

 Je bent zo goed als je laatste wedstrijd, is een veel gebruikt gezegde in de voetballerij.

De ene keer ben je je de beste van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, vertel je de grote sterren van Barca hoe het voetbalspelletje eigenlijk gespeeld moet worden, leg je het fundament bij Bayern waar je Guardiola van liet profiteren en leid je en passant nog even een middelmatig Nederlands elftal naar de 3e plek op het WK. Dan kunnen we toch stellen dat je het als trainer aardig hebt gedaan en hoewel je ze dat ook regelmatig hebt proberen uit te leggen was de pers het daar niet altijd mee eens. De schrijvende pers en de zogenaamde Tv-critici verwarden jouw ongekende zelfvertrouwen wel eens met misplaatste arrogantie. Tssssss….. wat een onzin zeg. Ben jij nou zo slim of zijn zij nou zo dom. De resultaten spreken toch voor zich. Jij hebt recht van spreken lieve Louis,  jij bent de koning van ons trainersgilde. Herstel, de keizer uiteraard. De pers zou je in alle nederigheid aan moeten spreken met your Royal Highness van Gaal of our great emperor.

Wat ik bijzonder aan je waardeer is de manier hoe je bij alle buitenlandse clubs de Hollandse cultuur probeert te verkondigen. En dan bedoel ik niet zo zeer de Hollandse voetbalschool, want die ben je aardig aan het verloochenen met je verdedigende tactische vondsten. Maar ik bedoel meer de manier hoe jij onze cultuur in de vorm van Oudhollandse gezegden in je buitenlandse wedstrijdanalyses probeert te vertalen. Dat getuigt van een ongekend groot talent. Wie herinnert zich niet de beroemde uitspraken “wir schlafen Löffel an Löffel” en ”Es ist wieder ein spiel; der Tod oder die Gladiolen”. En je vertalingen naar het Engels vind ik persoonlijk van een nog hoger niveau als je steenkolen Duits. “It’s again the same song”, “We are running after the facts” en het was helemaal een hilarisch en historisch moment toen de Engelse pers je uitspraak “that’s a different cook” niet begreep en je jezelf direct wist te verbeteren met “that’s another biscuit”. Kijk daar herken je de topcoach aan. Snel kunnen schakelen naar oplossingen die niemand anders kan bedenken.

Als collega trainer heb Ik dan ook met je te doen nu je daar in het kille Engelse Manchester in een klein dipje zit. De kritiek is niet mals en uiteraard geheel onterecht. Wat verwachten ze daar nu eigenlijk in Engeland? Dat je met een schamel transferbudget van €200 miljoen Manchester United weer op de kaart zet? Dat is zelfs voor jou een nagenoeg onmogelijke prestatie. Het vergt tijd en energie voordat de hele organisatie gewend is aan jou complexe voetbalvisie.  Bij zo’n Engelse topclub met een aardige historie denken ze  natuurlijk dat ze ook wel een beetje verstand van voetbal hebben. Voordat ze dan eindelijk accepteren, dat ze er geen reet verstand van hebben en eindelijk in de gaten krijgen dat die Hollandse goeroe de enige en echte verlosser is, die hun clubje kan redden ben je al snel een halfjaar tot een jaar verder. Voorlopig zul je nog wel even moeten dealen met de kritiek van de zogenaamde voetbalkenners. “High trees catch al lot of wind”.

Het deed mij dan ook deugd dat ik na afloop van de verloren kwartfinale van de FA cup tussen Manchester United en Arsenal een oude legende het op zag nemen voor jou in de nabeschouwing bij de BBC. Hij gaf aan dat het Engelse publiek je de tijd moesten geven om te bouwen aan een nieuw team. Dat herkennen alleen de allergrootsten. En dat was hij. Oud speler en aanvoerder van het roemruchte United met spelers als Giggs, Stam, Scholes, Schmeichel en Beckham. Hij was het verlengstuk van Sir Alex Ferguson. Roy Keane was een Ierse speler met een geweldige winnaarsmentaliteit, een speler die echt alles deed om te winnen. Zijn medespelers moesten wel met hem mee anders kregen ze gigantisch op de flikker van deze recalcitrante Ier. Een speler die je niet veel meer ziet, zeker niet op de Nederlandse velden. Een speler vergelijkbaar met de huidige coach van Atletico Madrid. Diego Simeone, net als Roy Keane een verschrikkelijk irritante speler in het veld, godsgemeen maar wel een echte winnaar. De mentaliteit die vereist is om de echte top te kunnen halen. Een mentaliteit die volgens mij op dit moment ontbreekt in jou selectie Louis. Maar ik kan je geruststellen. Zelf bij een grote roemruchte club als Eerbeekse Boys hebben wij een structureel tekort aan spelers als Roy Keane, Diego Simeone of bijvoorbeeld Nigel de Jong. Spelers die je nodig hebt om dat laatste stapje te kunnen maken naar een hoger niveau. Beste Louis, ik las laatst een mooie spreuk op denk ik het mooiste  jeugdcomplex in Nederland die je wellicht nog een keer in je Engelse vertalingen kunt meenemen.  

“Hard werken verslaat talent, als talent niet hard wil werken”.  “ That’s a truth as a cow”. Heden ten dage schijnt het verzamelen van tattoos, het rijden in dikke auto’s en het in elkaar slaan van een vrouwelijke agente belangrijker voor de jeugd van tegenwoordig dan werkelijk alles uit je carrière halen wat er inzit.

Maar goed, Louis als je de steun hebt van de legende, het icoon, en mijn held Roy Keane zou het zomaar kunnen  dat ze je toch de tijd gunnen om je visie daadwerkelijk door te voeren. Misschien kun je nog wat honderden miljoenen lospeuteren om wat slimmere spelers, met de juiste mentaliteit te contracteren. Zoals je weet heb ik alle vertrouwen in je en mocht je er weer een keertje niet uit komen, kun je me natuurlijk altijd bellen, want ik vind wel dat je begint te vervreemden van de Hollandse visie. Nog even en je begint de 2e Mourinho te worden. Je moet denk ik weer even terug naar jezelf, terug naar de basis. Aanvallend voetbal met technisch begaafde spelers, die beschikken over een winnaarsmentaliteit. Verdedigen hoort niet bij jou. Jij bent van Gaal en niet Mourinho. You are the best if you are who you are.

Misschien is een stage bij Eerbeekse Boys wel goed voor je. In de F1 loopt nu een lichting rond met 9 winnaars. 9 toppertjes met een enorme drive, een killersmentaliteit waar je als trainer alleen maar van kunt genieten. Kinderen waar het spelplezier nog vanaf druipt, dat is het eerste vereiste om tot prestaties te komen. Maar er lopen er ook een paar bij die na een verliespartij huilend het veld aflopen. Kijk, daar draait het ook  om Louis. Dat zijn de winnaars van de toekomst. Een team wat momenteel binnen de vereniging op het hoogste niveau acteert. En na 2 wedstrijden in de hoofdklasse doen ze het met 1 overwinning en 1 gelijkspel uitermate goed. Vandaag liepen ze voor de eerste keer in fantastisch mooie trainingspakken met een logo van KIKA achterop. Een geweldig doel en er dan ook nog eens top uitzien. Dat heet uitstraling Louis. Met de juiste uitstraling sta je namelijk al met 1-0 voor.  Maar ja wat doe jij? Je maakt de aller lelijkste Engelsman (Rooney) aanvoerder, dan koop je met Di Maria een nog lelijkere Argentijn en haal je met Daley Blind de ideale schoonzoon met een babyface binnen. Daarnaast kunnen we niet zeggen dat je zelf nou echt  moedersmooiste bent. Waarom een Fiat Multipla als je ook een Aston Martin kan betalen.

Naast een kijkje in keuken bij de F gun ik je dan ook nog een blik in de elitegroep van de ouwelullenvoetbal Eerbeekse Boys. Een geoliede machine, een groep mannen, waar je vooral moet letten op de onvoorwaardelijke vriendschap, mannen die voor elkaar door het vuur gaan, mannen die op zondagmorgen ook nog hartstochtelijk tegen een balletje trappen. Op het voetbalgedeelte zou ik niet zo letten Louis, maar let op het groepsproces, dat is de sleutel voor het succes.

En succes is ook wat ik je met heel mijn hart toe wens lieve Louis

Genoeg stof tot na denken lijkt me.

 “Good times become good memories and bad times become good lessons”

And remember my dear  friend;

“who laugh the last will laugh the hardest. “

Doe je de groeten aan Truus?

Je onderdanige collega.

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!