Op zijn Duits.........................

8 november 2018 7:30


Na de 3-0 overwinning op Helios vorige week mocht het 1e elftal zich de trotse koploper van de 4e klasse noemen. Helaas was dat maar van korte duur.

Gedurende de week sijpelde namelijk het  nieuws door dat Grolse Boys zich had terug getrokken uit de competitie, omdat ze structureel te weinig spelers op de been konden krijgen. Onvoorstelbaar dat je zo’n beslissing na 4 wedstrijden al moet nemen. En als je het stukje op de website van Grolse boys leest vraag je je helemaal af waarom ze überhaupt aan de competitie zijn begonnen. Erger is dat de 1-5 overwinning van ons 1e elftal tegen Grolse Boys uit de stand verwijderd zal gaan worden, waardoor Harfsen de nieuwe koploper was.  Maar het ergste van allemaal is natuurlijk is dat ik een verslag over deze wedstrijd heb geschreven. Een verslag van een historisch moment, de allereerste competitiewedstrijd voor Eerbeekse Boys op de zaterdagafdeling.  Een verslag van wat in eerste instantie leek op de ultieme start van het seizoen met een klinkende overwinning, maar nu achteraf gezien niet meer is geweest dan verspilde tijd van de schrijver. Poging 2 dan maar….

 

Met 3 punten minder maar nog steeds ongeslagen op weg naar de volgende krachtmeting tegen FC RDC uit Deventer. FC RDC was voor mij op voorhand een onbekende club, waar ik zelf in het verleden nooit tegen gespeeld heb. En achteraf gezien klopt dat ook wel. De website van RDC leert mij dat de club in 2001 ontstaan is uit een fusie tussen de clubs Roda en Daventria. En in 2001 was de roemruchte carrière van de nogal blessuregevoelige schrijver van dit stukje allang voorbij. Nu zie ik enkele lezers hun wenkbrauwen fronsen en zich afvragen over welke carrière ik het heb. Laten we het er op houden dat het in een ver verleden heeft plaats gevonden en dat we dan ook gerust kunnen twijfelen aan het geheugen van deze fronsende lezers. Mijn herinneringen staan me nog helder voor de geest en gek genoeg worden de succesmomenten naarmate de jaren verstrijken steeds mooier en groter. Maar genoeg over die sierlijke, technische, atletische en charismatische speler van weleer. Terug naar het heden. FC RDC dus,  een fusieclub, waar in 2011 de CJV’ers nog aan toe werden gevoegd. “Drie roemrijke verenigingen uit het Deventer voetbal zijn samengekomen om een net zo’n roemrijke toekomst mogelijk te maken” is de ambitieuze tekst die terug te lezen is op de website van onze tegenstander. De jongste club van Deventer met toch de langste historie. Mooie woorden.

In aanloop naar deze topper kreeg de toch al krappe selectie van Hans uit den Boogaard jammer genoeg te maken met nog meer blessureleed. Naast Mathijs bleek Rob teveel last van zijn enkel te hebben. Bovendien moest Thijs als gevolg van een ongelukje op het werk in de wissel beginnen. Een forse aderlating, want met 5 goals in de laatste 2 wedstrijden was onze topscorer flink op schot. Met een heel jong team en een geïmproviseerde bank waar o.a. oudgediende David Goossens had plaats genomen beloofde dit een pittige uitwedstrijd te worden.  Als we Jeroen onze keeper, de nestor van het elftal even niet meetellen, bedroeg de gemiddelde leeftijd van de rest van het basisteam maar 20 jaar met op het middenveld maar liefst 2 spelers die eigenlijk nog in de JO19 horen te spelen. Een jeugdige groep dus die de klus in Deventer moest gaan klaren.

De wedstrijd begon echter met een minuut stilte ter nagedachtenis aan het overlijden van Tony Klomp. Al 36 jaar een gerespecteerd lid van onze vereniging. Wij willen de familie condoleren met dit verlies en heel veel sterkte wensen bij de verwerking. Als eerbetoon werd er door de oranjehemden met rouwbanden gespeeld.

 

 

De ambiance op het complex van FC RDC was het tegenovergestelde van de destijds troosteloze sfeer bij de wedstrijd in Groenlo, die ik eerder mocht verslaan. Het heerlijke najaarszonnetje, het vuurwerk voorafgaande aan de wedstrijd en de luidruchtige harde kern van RDC, waren de ingrediënten die zorgden voor een mooi voetbalsfeertje. Een sfeertje die echter nog niet direct oversloeg naar het veld. In de beginfase was het vooral aftasten geblazen. Het ging gelijk op en de jonge ploeg uit Eerbeek leek de eerste 20 minuten controle te hebben zonder echter goed te voetballen. Rens die voor de gelegenheid in de voorhoede was geposteerd kreeg een redelijke kans, maar zijn inzet miste kracht. Dat konden we niet zeggen van de vrije trap die hij even later afvuurde op de goalie van FC RDC. Met een fraaie redding wist hij de geweldige pegel tot corner te verwerken. Naarmate de wedstrijd vorderde kwam RDC beter in het spel. Eerbeek probeerde nog wel te voetballen, maar kon steeds minder vaak de vrije man vinden. FC RDC zat er kort op en trok de wedstrijd naar zich toe. Met snelle buitenspelers en een sterk middenveld namen ze het initiatief over. Vlak voor rust resulteerde dat in balverlies op het middenveld, waarna een snelle counter voor een 1-0 ruststand zorgde. De openingstreffer werd met luid gejuich begroet door de tifosi van FC RDC die zich op het balkon van de tribune hadden verzameld. De harde kern van FC RDC, ook wel “de Balcony side” genoemd raakte in extase, terwijl de man in het zwart voor de rust floot.

Voor ons als supporters even tijd om een bakkie te halen en wellicht een balletje? Zelden gezien hoe een club het contrast tussen het heden en het verleden zo mooi laat terug komen op de eigen accommodatie. Waar buiten, met “het moderne kunstgras” het heden en de toekomst werd weergegeven, kon je binnen in de kantine de historie proeven en eigenlijk letterlijk ruiken. Bij binnenkomst kwam er namelijk een ongedefinieerde muffe lucht mijn neus binnen die me deed denken aan een bejaardensoos. Een luchtverfrisser of eens een raampje open zou hier wonderen kunnen doen. Een uitgebreide najaar schoonmaak wellicht ook. Dit nodigde  niet uit tot het proberen van een balletje, dus ik hield het maar bij bakkie leut. Besteld bij de 3 ietwat of leeftijd rakende mannen achter de bar.  Die geheel pasten binnen de sfeer, aangezien ze ook één en al historie ademden. Het gevolg was echter wel dat het even duurde voordat ik de koffie kreeg. De koffie smaakte prima, maar toch lekkerder in de frisse buitenlucht, alwaar de Balcony side de tijd van koffie al ver voorbij was.

De 2 helft stond te beginnen. Thijs kwam er in voor Niek, waardoor Rens weer op zijn  vertrouwde linksbackpositie kwam te spelen. Hoewel er met Thijs wat meer dreiging kwam in het spel van de Eerbekenaren, bleef RDC de bovenliggende partij. De thuisploeg voetbalde gewoonweg beter dan Eerbeekse boys, die gewoonweg niet lekker in de wedstrijd kwamen. Jeugdige onervarenheid? Spanning? De wisselende samenstelling als gevolg van de blessures? Wie zal het zeggen. Het zat er gewoon  niet in vandaag en laten we de credits maar geven aan het goed voetballende RDC. Eerbeek was niet bij machte om een vuist maken en doordat Eerbeek iets moest forceren kreeg RDC juist meer ruimte en was het eigenlijk wachten op de 2-0. Oud eerste elftal speler David Goossens werd nog ingebracht voor Jesse.

De tijd verstreek. De Balcony Side begon in de overwinning te geloven en naarmate de bierinname toenam werden de spreekkoren gek genoeg steeds luidruchtiger. De sfeer zat er goed in, echter aan de songteksten van de fanatieke thuissupporters mag nog wel wat gewerkt worden. FC RDC olé, olé klinkt misschien lekker maar niet bijster origineel. Wel voor iedereen mee te zingen overigens, ook als je een hoop bier op hebt. Heel af en toe werd er afgeweken van deze tekst als de spits van RDC er een schijnbeweging uitgooide en de Noord-Ierse klassieker “Will Grigg’s on fire, Your defence is terrified” ten gehore werd gebracht. Uiteraard dan met de naam van de spits van RDC die ik u helaas schuldig moet blijven.

 

Wij, als niet geheel onpartijdige supporters van de uitploeg, vonden overigens dat deze Deventernaarse Will Grigg meer tijd op de grond doorbracht dan dat hij werkelijk on fire was. Dit had de scheidsrechter kennelijk ook waargenomen, want hij liet geruime tijd doorspelen. Eerbeek probeerde er met opportunistisch spel nog een slotoffensief uit te gooien met enkele corners als gevolg, waarin als laatste wanhoopspoging zelfs keeper Jeroen de luchtmacht kwam versterken. Bij de allerlaatste corner viel de bal in een scrimmage voor de voeten van niemand minder dan good old David Goossen. Onze eigen Will Grigg raakte de bal nog met de punt van de voet en de bal lag ineens in het netje. De Eerbeekse supporters waren nu “on fire” en op de teleurgestelde Balcony side was het opvallend stil. Toch nog 1-1 en na de aftrap werd er direct afgefloten door de man in het zwart. Wat een bizarre slotfase. Niemand rekende er meer op en toch valt de goal geheel tegen de verhouding in. Toch lekker als je niet in de wedstijd zit om in de slotfase zo toe te slaan en alsnog een resultaat te halen. Op zijn Duits noemden wij dat vroeger. Misschien moet ik dat even toelichten aan de jongere lezers. Vroeger zeiden ze altijd dat je pas van de Duitsers had gewonnen als ze daadwerkelijk gedoucht waren en in de bus naar huis zaten. Die Duitser gaven nooit op en bleven maar doorgaan tot aan de allerlaatste minuut. Je kunt het vergelijken met de verwijten die de Ajacieden veelal maken als PSV in de Nederlandse competitie weer eens toeslaat in de laatste minuut. Niet helemaal vergelijkbaar, want PSV pakt dan meestal de 3 punten, maar dit gestolen punt  was het maximaal haalbare en voelt derhalve als een overwinning. Vanaf de zijkant zag ik de euforische stemming en die gelukzalige blikken in de ogen van de Eerbekenaren. Zelfs de Ajacieden onder de oranjehemden waren blij en trots om eindelijk eens het ultieme geluk te ervaren en zich voor het eerst in hun leven een echte PSV-er te voelen.

Al met al blijft ons 1e elftal nog steeds ongeslagen. Een mooie bijkomstigheid was dat koploper Harfsen van Eefde had verloren. Het gevolg is dat de competitie enorm spannend aan het worden is met 7 ploegen die heel dicht bij elkaar staan. Aanstaande zaterdag om 15.00uur staat in de thuiswedstrijd de volgende topper op het programma tegen Harfsen. De jeugdige ploeg van Hans uit den Boogaard kan uw steun goed gebruiken bij dit duel. Eerbeekse boys olé, olé!!!!!!!!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!